Колко често трябва да миете брадата си?

Колко често трябва да миете брадата си?

17 юни 2022

Твърде много хора започват да си пускат брада, без да обмислят усилията, нужни за за да се грижат правилно за нея. В резултат на това те се сдобиват с неподдържана, суха или чуплива брада. 

Разбира се, една важна част от грижата за брадата е редовно миене. Но колко често трябва да миете брадата си? 

Отговорът е различен в зависимост от човека – няма „магическо число“. Най-общо казано, трябва да миете брадата си от два до четири пъти седмично. Можете да направите това под душа или в мивката – което най-добре отговаря на вашата рутина. 

За да разберете колко пъти трябва да миете брадата си, за да работите най-добре с вашия тип кожа и коса, вземете предвид всички изброени по-долу фактори. 

Типът на кожата влияе на честотата на миене

Вашият тип кожа може наистина да повлияе на това как изглежда брадата ви, но също така може да повлияе на това колко често трябва да я миете. Искате да сте сигурни, че не изсушавате кожата си или не премахвате естествените й масла (като себум), като същевременно гарантирате, че кожата и брадата ви остават чисти. 

Ако имате суха кожа, важно е да не миете брадата си ежедневно, тъй като това може да има изсушаващ ефект върху кожата. Когато миете брадата си, не забравяйте да използвате масло за брада или балсам за брада, за да възстановите влагата на кожата и да се борите с пърхота. 

Ако имате мазна кожа, се препоръчва да миете брадата си три или четири пъти седмично. Измиването на брадата и лицето ви ще помогне за предотвратяване на прекомерно натрупване на масло. Това може да помогне и за намаляване на акнето и запушените пори. 

Ако имате нормална или комбинирана кожа, трябва да миете брадата си само два или три пъти седмично. 

Дължина на брадата и честота на миене

Независимо дали имате стърнища или дълга брада, може да повлияе на това колко често миете брадата си.  

По-дългите бради трябва да се мият по-често , за да не изглежда мазна или сплъстена. Редовното миене на по-големи бради също така ще премахне всички замърсители или отломки, които може да са останали с брадата ви.

За стърнища можете да използвате измиване и почистване на лицето ежедневно. За по-концентрирано измиване на брада или шампоан, след това мийте брадата си веднъж на всеки няколко дни.

Външни фактори

Понякога има фактори извън вашия контрол, които могат да повлияят на това колко често може да се наложи да почиствате брадата си:

Работни условия

Ако работата ви включва попадане на мръсотия, замърсители или отломки в или около брадата си, например, трябва да измиете брадата си, за да ги премахнете. Това е не само за да подобри външния ви вид, но и да осигури минимално дразнене на кожата ви. Помислете за носенето на мрежа за брада или маска за лице, за да намалите излагането.

Физическа активност

Независимо дали правите кардио или участвате в организирани спортове, потта може да причини миризма на брадата и да изглежда зле. Така че не забравяйте да измиете брадата си след това.

Околна среда

Промяната в климата може да повлияе на това как изглежда и се чувства брадата ви. 

Сухият климат може да доведе до изсушаване на кожата и косата и може да се наложи миене по-малко, за да се предотврати дразнене или пърхот на брадата. 

Влажният климат е добър за кожата и косата ви, тъй като ги поддържа овлажнени и меки, но все пак е важно да миете брадата си, тъй като излишната влага създава среда за размножаване на микроорганизми. 

Има ли значение видът шампоан?

Средствата за измиване на брада се предлагат или като течност, или в блок, като сапун. Типът измиване на брада, който изберете да използвате, не влияе на това колко често трябва да миете брадата си, нито трябва да влияе на това колко чиста е брадата ви. Измиване на брада трябва да се използва с топла вода и след това да се изплакне от брадата. 

Следете за химикали в средствата за измиване на брада

Когато пазарувате продукти за грижа за брадата, важно е да проверите съставките. Някои масово произвеждани шампоани разчитат в голяма степен на химикали, за да осигурят правилния аромат, консистенция или свойства. 

За съжаление, тези химикали могат да доведат до суха кожа, възпаление и чупливи космени фоликули. Ако вече сте закупили шампоан за брада като този, намалете честотата на употреба и помислете за по-щателно нанасяне на балсама за брада

Като алтернатива, пазарувайте за шампоан за брада с по-естествени съставки, включително основни масла, етерични масла и др. 

 

Признаци, че миете брадата си твърде често или твърде малко пъти седмично

Ако не сте сигурни дали миете брадата си над или недостатъчно, просто обърнете внимание какво ви казват брадата и кожата ви. Има няколко признака, които могат да подсказват, че рутината ви за миене е грешна. 

брадата и пърхот

Внезапно развиващият се сърбеж на брадата или брадата може да е знак, че сте мили брадата си твърде често, което води до суха кожа под космите по лицето. За да намалите сърбежа на брадата, можете да намалите употребата на шампоан и да нанесете балсам по-ощерно.  

Мазна брада

Ако брадата ви изглежда мазна, пелена или сплъстена, тогава има вероятност да не я миете достатъчно често. За да намалите небрежния вид, увеличете честотата на измиване и намалете количеството масло за брада, което може да нанасяте върху косата на лицето си.

Сухи или чупливи

космени фоликули Може да откриете, че космените ви фоликули се чупят повече от обикновено или че брадата ви е пълна с нацепени краища. Ако случаят е такъв, това означава, че косата е твърде суха. За да намалите счупването, намалете миенето. 

Чести въпроси

Добре ли е да използвам обикновен шампоан върху брадата си?

Използването шампоан за коса върху косата на брадата ви няма да причини твърде много проблеми, ако не се прави редовно. Въпреки това, обикновеният шампоан, предназначен за коса на главата, е по-мощен и ще премахне излишното масло от космите по лицето, което води до повишена вероятност от пърхот на брадата. Едно изключение е, ако използвате естествен или органичен шампоан.

Можете ли да миете брадата си всеки ден?

Ежедневното миене не се препоръчва, тъй като то освобождава кожата от естествените й масла и може да доведе до суха кожа и дразнене. В някои случаи това може да доведе до пърхот в брадата. Вместо това е по-добре да миете брадата си през ден или два или три пъти седмично и да създавате рутинната си грижа за брадата около дните на миене. 

Миенето на брадата предотвратява ли врастнали косми?

Редовното миене на брадата може да ви помогне да изчистите порите ви, така че дори къдрав космен фоликул може безопасно да излезе от кожата и да не се врасне. Това обаче ще бъде приложимо само за момчета, които току-що започват да си пускат брада веднага след бръснене.

Измиването на брадата ще подобри ли растежа?

Редовното почистване на брадата е малко вероятно да повлияе на скоростта на растеж на космите по лицето. Въпреки това, чистият и добре подхранен космен фоликул на лицето ще бъде по-малко вероятно да се счупи или да получи нацепени краища. Здравословната диета и генетиката решават колко бързо расте брадата.

 

 

Тази статия използва материали от: Tools of men

Класическото бръснене преживява истински ренесанс, като все повече мъже се обръщат към традиционните методи за гладко и прецизно бръснене. Ако сте решили да преминете към класическа самобръсначка, изборът на правилния инструмент е от ключово значение. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите класически самобръсначки от водещите марки на пазара: Rockwell, Merkur, Parker, Razorock и Epsilon.

прочети още

Класическите самобръсначки са не само символ на традиционното бръснене, но и предлагат редица предимства, които ги правят предпочитан избор за много мъже. Ако сте готови да преминете към класическо бръснене, ето няколко причини защо да изберете класическа метална самобръсначка.

прочети още

Непокорните и неподдържани бради могат да придадат небрежен външен вид – това, разбира се, не е проблем, ако това е визията, която искате… Ако обаче искате да изглеждате представително за среща, интервю или просто искате брадата си да изглеждате подредени – не всичко е загубено.  

прочети още

Когато почиствате гребена си за брада, вие ще премахнете натрупването на масла, остатъци, мръсотия, мъртви кожни клетки и всичко друго, което може да е останало между зъбците на гребена. Освен това, премахването на заплетени косми, хванати в долната част на зъбите, ще позволи на гребена да достигне по-дълбоко в космите на лицето ви и ще осигури много по-гладко преминаване при всяко движение на гребена.  

прочети още

Независимо дали използвате четка с косми от язовец, глиган или синтетична четка за бръснене, почистването ще удължи живота на вашата надеждна четка за бръснене.

прочети още

Според няколко стилни експерти модната тенденция за брада е тук, за да остане - поне засега. И ако сте решили да бъдете част от тази тенденция, може и да се погрижите добре за брадата си. Един от начините да се грижите правилно за брадата е като използвате гребен за брада. Ако все още не сте убедени, ние ще изброим седем предимства на гребените за брада, които със сигурност ще ви накарат да промените решението си.

прочети още

Независимо дали планирате да отглеждате окосмяване по лицето до определена дължина, или може би просто се интересувате от скоростта на растеж на окосмяването по лицето, по-долу е полезно ръководство, което да отговори на вашите въпроси.

прочети още

Разресването на брадата може да бъде решаваща стъпка в постигането на определен стил или външен вид, но също така може да помогне да направите брадата ви здрава и чиста. Ако използвате четка за брада обаче, трябва да я почиствате достатъчно редовно, за да подобрите както ефективността, така и живота на четката.

прочети още

Маслото за брада е сравнително нов продукт за грижа за мъже, който стана популярен през последните години. По-долу ще разгледаме съставките на маслото за брада и техните основни предимства.

прочети още

Вече започнахме темата за видовете бради и сега искаме да дадем завършек на това като продължим с останалите най-популярни стилове бради сред мъжете. И така, продължаваме оттам, докъдето бяхме стигнали:

прочети още

Порязванията при бръснене могат да бъдат болезнени и могат да развалят гладкия, интелигентен външен вид, към който се целите – да не говорим за бяла риза. Но прорези и порязвания от бръснене също могат лесно да бъдат избегнати – просто трябва да използвате правилните инструменти и правилната техника.

прочети още

Класическите самобръсначки както и тези със сменящи се глави постигат целта на мокрото бръснене по различни начини. Разбира се, всяка система се характеризира с индивидуални предимства и недостатъци. За да бъдете по-добре информирани, изтъкваме някои особености в текста по-долу:

прочети още

Няма универсален отговор на въпроса кога човек трябва да започне да се бръсне. Някои ще забележат първото си окосмяване по лицето още на деветгодишна възраст, докато други няма да получат такова до късната си тийнейджърска възраст.

прочети още

За основатели на компанията се считат Гарет Еверард и Морган Нордстрьом. Двамата студенти от Западния университет в Онтарио, които стоят зад този стартъп, „хвърлят ръкавицата“ на пазара за бръснене за мъже, особено срещу големите корпорации, които произвеждат скъпи самобръсначки, базирани на сменящи се глави за еднократна употреба.

прочети още

Ето нашите топ съвети за по-удобно бръснене на кожа с акне

прочети още

Има толкова много различни видове самобръсначки, но използвате ли подходящата за Вас? Ние сме създания на навика, така че е вероятно все още да използвате вида бръснач, с който баща Ви Ви е запознал. Или просто вземете една и съща всеки път, когато сте в супермаркета. Ако търсите промяна, как да решите какъв тип бръснач да изберете? Нека да видим.

прочети още

Разбира се, говорейки за перфектното бръснене винаги възникват определен тип въпроси. Тук ще изложим някои от тях с кратки коментари:

прочети още

Афтършейвът е жизненоважна част от процеса на бръснене, за да могат мъжете да се чувстват спокойни и да изглеждат добре. Въпреки това, той е един от най-неразбраните продукти сред една част от бръснещото се мъжко население. Например, почти всеки от нас е чувал въпроса „Афтършейва одеколон за след бръснене ли е?“ Често задавани въпроси като тези ни вдъхновиха да съставим ръководство, което да обясни как да използваме афтършейв, как да използваме балсам за след бръснене и да се надяваме да разсеем всички погрешни схващания относно този основен продукт за грижа за кожата. И така, да започваме

прочети още

В една от предишните теми засегнахме проблема от зачервяване при бръснене. Идеята ни е да добавим още няколко щрихи към всичко казано досега, за да можем да приключим с всичките процедури, които е необходимо да спазвате за по-добри резултати.

прочети още

Трябва ли да се бръсна срещу косъма? Това е един от най-често задаваните въпроси относно бръсненето. Докато бръсненето в същата посока, в която расте косата може да означава по-малко дразнене, то, от друга страна, може да Ви попречи да постигнете ефекта на „бебешкото дупе“, който търсите. Ако искате да постигнете гладък, плътен и чист вид на бръснене, има начини да го направите, без да получите протриване от бръснача.

прочети още

Усещаш зачервяването във фитнеса? Чудесно! Усещаш зачервяването след бръснача? Изобщо не е толкова страхотно. Зачервяването от бръснача, или бръснещият обрив, е нещо, пред което всички сме изправени от време на време. Но с правилните стъпки може да се управлява.

прочети още

В предишната статия започнахме темата за поддръжка на брадата тип „котва“. Имаме намерението да продължим с това как да бръснете това, което почти сте докарали до изкуство, но трябва да нанесете някои финални щрихи.

прочети още

Чудите се как да си отгледате брада тип „котва“? Следвайте нашето ръководство стъпка по стъпка за стил, за да получите най-добри резултати. Стилът на брада „котва“ изисква известно усилие и опит в бръсненето, за да се овладее, но резултатите правят отделеното време да работи за Вас.

прочети още

Въпроси: Честото бръснене прави ли космите по лицето по-дебели? Безопасно ли е за търсещите работа да пристигат на интервюта с дълга брада, козя брадичка или мустаци? Ето три често срещани мита за отглеждане на брада, в които няма как да Ви обвиним за виновни ако вярвате.

прочети още

Не може да се отрече, че днес мустаците са се устремили към едно епично завръщане. Те отново набират сериозна популярност сред стилните пичове от цял ​​свят. Така че, ако се стремите да постигнете бърза актуализация на външния си вид, отглеждането на мустаци може да бъде пътят. Всичко, което трябва да направите, е да намерите идеалната си форма. По-долу ще обсъдим различни стилове на епичните мустаци, за да вдъхновите новото си, по-мъжествено „аз“.

прочети още

Ако искате да изведете играта с лицевото окосмяване на по-високо ниво и да изпробвате нов стил за брадата Ви, тогава не търсете повече – ние сме се погрижили за това. Преоформянето на растителността на лицето Ви ще бъде по-лесно с нашите съвети за оформяне на брада. Изберете един от  стиловете, които предлагаме и разберете как да оформите брадата, която искате.

прочети още

Случвало ли се е космите на брадата Ви са по-заплетени от кабелите на слушалки за iPhone? Време е да намерим решение на тази ежедневна бъркотия. Как премахвате вече образуваните възли или предотвратявате образуването им? Ето всички съвети, от които се нуждаете, за да изглеждате по-скоро шикозно, отколкото небрежно. За да получите брадата на мечтите си, решихте да я оставите да расте недокосната в продължение на няколко седмици или месеци. Това изобщо не е добра идея. Тъй като космите растат по-дълги и не се подстригват, те могат да се заплитат и понякога да се превърне в истинска каша. И така, как да решите този проблем, който може да бъде много досаден? Ето някои отговори.

прочети още

Ерата на видеоконференциите далеч не е приключила и в различните базирани на видео социални медийни платформи лицата все повече се превръщат във фокусна точка. Следователно добре поддържаният външен вид от раменете нагоре е по-важен от всякога. Поради тази причина е нужно да сте в крак с най-новите модни тенденции за коса и брада. Не се притеснявайте, ние сме се погрижили да бъдете информирани. 

прочети още

От няколко месеца отглеждате брадата си. И започва да изглежда малко опърпана. Вероятно е време за подстригване! Имате нужда от помощ? Ето няколко лесни за следване съвети за подстригване на брада.

прочети още

Първото бръснене може да бъде голяма работа. Много от нас прекарват месеци или дори години в копнеж да могат да се бръснат, така че не е изненада, че това може да се превърне в доста важен ритуал. Но какво трябва да направите, когато първото бръснене се обърка и останете с кожа, която е червена, сърбяща и раздразнена?

прочети още

Имахме достатъчно време да научим всички най-добри съвети и трикове за бръснене. Създайте си навика да следвате тези пет стъпки всеки път и скоро ще постигнете гладко бръснене

прочети още

Друг начин да се насладите на ползите от маслото за брада е като използвате балсам за брада. Балсамът за брада е по-гъст от маслото за брада и има кремообразна консистенция, нещо като меко твърдо вещество. Често се препоръчват за мъже с по-плътни бради. Балсамите се абсорбират по-дълго от маслата, така че имат по-дълготраен ефект.

прочети още

Можете да постигнете по-гъста брада с някои прости трикове. Така че, преди да направите нещо драматично – като пълна трансплантация на брада, например – има неща, които можете да опитате, за да направите брадата си по-гъста и по-дълга. Ето и някои от тях...

прочети още

Добрата новина е, че оформянето на брадата не отнема чак толкова много време и не е скъпо. С подходящите инструменти и продукти за поддържане на брада можете да превърнете тази бъркотия на лицето си в най-добрата брада в квартала, и не само. Събрахме няколко от най-добрите съвети за поддръжка на брадата, с които брадата Ви ще изглежда страхотно.

прочети още

В една от предишните теми очертахме някои основни и задължителни стъпки, които са от особена важност за това да имате перфектната брада. Сега смятаме да продължим със съветите, за да можете да се насладите на 100% на така мечтаната растителност. И така, да преминем към следващите подробности.

прочети още

Продължаваме темата относно маслото за брада като ще се опитаме да дадем отговор на някои естествено възникващи въпроси. И така да започваме...

прочети още

Един въпрос, който задават много хора, които започват да отглеждат брада, е: Колко често трябва да почиствам брадата си? Това е абсолютно логичен въпрос. Никой не иска миризлива бъркотия на лицето си. Но един въпрос, който не задават достатъчно е: Трябва ли да използвам шампоан за брада?

прочети още

С няколко думи и след направени изследвания, занимаващи се с ефекта на маслата върху здравето на брадата, ето до какво заключение стигнахме:

прочети още

Мокро бръснене или сухо бръснене е въпрос, с който мъжете се борят след изобретяването на електрическата самобръсначка. Мъжете премахват космите по лицето си от хиляди години и използват различни средства за това. За много мъже бръсненето на космите по лицето им е в основата на всичко.

прочети още

Мокрото бръснене не е нищо ново, но се радва на нещо като завръщане, тъй като повече момчета осъзнават ползите, които може да има пред сухото бръснене.

прочети още

През последните няколко десетилетия станахме свидетели на бум от различни стилове бради. Това означава, че мъжете се чувстват все по-комфортно да пробват нови стилове. Социалната изолация не прекъсна грижите за брадата и косата, за да се поддържа нечие самочувствие в трудни времена...

прочети още

В тази статия накратко ще разгледаме историята на брадата. Брадите са имали много приложения през човешката история. Ранните хора са използвали брадите си за топлина и за да си придадат по-заплашителен вид. В модерни времена те са били използвани за показване на мъжественост, статус и като моден аксесоар.

прочети още

Леонид има къса брада във филма. Брадата му не е твърде сложна, така че е идеална за мъже, които нямат много опит в отглеждането на брада. Късата брада е прическа на лицето, която е достатъчно къса, за да бъде спретната, но все пак достатъчно дълга, за да изглежда като брада.

прочети още